Nej betyder nej, eller?


Vi är i en minst sagt aktiv tid just nu med vår lilla kille. Han är en klättrare av rang och vill ta efter allt som storebror gör och kan. Dessvärre glömmer han lätt att han är 1 år och inte fem vilket resulterar i massor av mindre lämpliga aktiviteter för hans ålder.  Allt ska testas, och just när han gör något han inte kan eller får så visar vi det genom att markera med ett nej. Och vad blir responsen? Inte den önskade att han ska sluta med det han just påbörjat utan tvärt om så ler han och testar igen. Hur kan en ettåring vara så retsam och provocerande, hur mycket bus får plats i en sån liten kropp?!  Man kan bli gråhårig.

Något jag medvetet tänker på när jag vill att han ska sluta är att försöka att inte använda ordet nej. Och varför inte det? 

Jo, medan du fortsätter att läsa detta så får du inte tänka på färgen röd. Förstått? Tänk inte på färgen röd. 

Vilken färg tänkte du på? Precis.
Vår mentala impuls blir att vi tänker på färgen röd, vi som är vuxna har utvecklat vår impulskontroll så vi kan stå emot våra fysiska impulser. Hos små barn (eller personer med npf) är dessa funktioner inte lika välutvecklade så därför kan de inte stå emot impulsen som dyker upp när det blir påminda. Därför får det motsatt effekt när vi ber våra barn att inte röra, eller puttas inte osv.

Då vi både har en storebror med bristande impulskontroll och en ettåring så är det ganska tydligt att hur mycket nej vi än säger så är det inte så effektivt som man önskar hemma hos oss.  Det man istället kan göra är att avleda, ge förslag på annan mer lämplig aktivitet och styra in på denna, samt uppmuntra den.  "Minns du när du ritade ninjagoteckningen, visst var det kul! Ska vi göra det istället en stund?" 

Självklart slinker det ut ett och annat nej här hemma ibland också, så får ständigt påminna oss själva om att använda andra  tillvägagångssätt. 

Hur min dag kommer se ut

(null)

Efter ett långt härligt jullov har verkligheten hunnit ikapp. Arvid och Levi åker skridskor och Aron är hos farmor medan jag tar tag i tentaplugget tillsammans med kaffebaljan och några proteinmackor. (Som görs på 2 minuter i micron, supersmidigt!) 
Hoppas du som läser får en fin torsdag!


3 löften inför 2018

  • Äta mer vegetariskt 

  • Medvetet inte väga mig på hela året, den där siffran är så obetydlig men sätter hjärnspöken i huvudet ändå. Så under 2018 ska jag låta bli vågen, det är en information jag mår bättre utan ändå.

  • Våga säga nej, och ja till mig själv. Något jag behöver träna på, jag är en sådan som vill så mycket, så jag tar lätt på mig mer än tänkt och blir sedan superstressad för att jag inte hinner med allt jag vill. Ska försöka prioritera och tänka en gång extra innan jag går in i nya saker.

Kanske inte de vanligaste nyårslöftena, men här är mina. Så redo för 2018 nu! 

Nytt år nytt hår

(null)

(null)

Precis som rubriken lyder så har jag klippt mig! Såg en bild på en snygg frisyr på Instagram, fick ett infall och spontanbokade en tid hos min syster samma kväll. Vågade mig på en lång gardinlugg som det så snyggt heter, kan inte minnas när jag hade lugg senast så känns kul med något nytt!

Utöver min nya frisyr så har jag några andra "löften" inför det nya året. Tänkte dela med mig av dem här med fast i ett annat inlägg.

Just nu sover Aron i vagnen och Arvid och Levi är och åker skridskor idag igen, så jag tänkte passa på att stöka undan julen och plugga inför tentan vi har nästa vecka. Ha en fin dag!

RSS 2.0